Bogbranche: Nye forfattere går e-bog-vejen

Advertisements

Især krimiforfattere vælger kun at udkomme digitalt. Det giver nye muligheder.

Af KATHRINE ALBRECHTSEN, KPN.DK

Amazon sælger i øjeblikket 143 e-bøger pr. 100 trykte bøger.

Markedet for e-bøger er i udlandet en stigende tendens. Men i Danmark er det stadig nyt land, især inden for skønlitteraturen. Det vil man hos Skriveforlaget, som hjælper forfattere med at selvfinansiere deres udgivelser, lave om på. Her kan forfatteren nu få udgivet sit manuskript som e-bog. Og det nye initiativ bliver taget godt imod af nye forfattere – især krimiforfattere.

“Inden for de sidste 3-4 måneder har vi fået flere henvendelser fra nye forfattere, som går udenom den trykte bog, og kun udgiver som e-bog,” siger Mikael Strøm Eriksen fra Skriveforlaget til kpn.dk

Tør gå vejen

Mikael Strøm Eriksen bliver især kontaktet af krimiforfattere, som vil prøve at udgive kun som e-bog. “Det er ofte for at afprøve efterspørgslen, men som forlag synes vi, at det er interessant, at der er forfattere, som tør gå den vej,” siger Mikael Strøm Eriksen. Men e-bogen kan også give en anden læseoplevelse end den trykte.

Johan Ottosen er en af de nye krimiforfattere, som har valgt at udgive sin nye bog ‘Stenens tid’ kun som e-bog. Her kan læseren klikke sig ind på links til GoogleMaps og følge, hvor de forskellige personer i fortællingen befinder sig. Mikael Strøm Eriksen er ikke i tvivl om e-bogens uanede muligheder. “E-bøger vil kunne skabe et nyt marked for spirende forfatter – Især hvis de tænker lidt utraditionelt,” siger han.

Anmeldere ignorerer e-bøger

Men når forfattere vælger at udgive kun som e-bog, skal de ikke forvente at få megen omtale fra anmeldere. “Jeg har oplevet, at et par anmeldere har sagt, at de kun anmelder trykte bøger,” siger Mikael Strøm Eriksen. Og det har jo også en indvirkning på, hvor hastigt skønlitterære e-bøger vinder terræn. “Hvis ikke medierne gider at beskæftige sig med e-bøger, så er det op ad bakke – men nogen skal jo gå forrest,” siger han. Og lige nu er det de nye forfattere.

Ny generation

Men på trods af, at Skriveforlaget oplever en form for berøringangst over for skønlitterære e-bøger hos anmeldere, boghandlere og hos nogle forlag, tvivler man ikke på dens fremtid. “Om 10-15 år ser bogmarkedet helt anderledes ud,” siger Mikael Strøm Eriksen. Det skyldes især den nye generation, som i dag er vokset op med at læse elektroniske medier.

Kritiske røster

Kritiske røster har anfægtet, at markedet vil blive oversvømmet, hvis alle selv kan udgive deres bøger. Men det er Mikael Strøm Eriksen ikke enig i. “Jeg tror på, at markedet vil regulere sig selv efter, at det altid vil være de gode bøger, som sælger bedst,” siger han. Han påpeger, at musikere i dag også lægger deres musik ud på nettet, “men hvis det ikke er godt nok, så sælger det jo ikke”. Sådan vil det også blive med e-bøger, mener Mikael Strøm Eriksen. “Jeg synes, at man skal hilse det velkommen, at det er blevet nemmere at udgive,” siger han og fortsætter: “Men på sigt kan det godt være, at boghandleren skal finde noget andet at sælge, og forlagene skal finde på noget andet at lave.”

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.