Anmeldelse: Hæsblæsende dommedagsroman – Man kan kun glæde sig!

Advertisements

Af Jannik Lunn, BogMarkedet og Bogpusheren.dk.

Johan Ottosens debutroman Stenens tid begynder i sommeren 2010 med at en mand sætter sig på en bænk i Tivoli, hvor han skyder sig. Derefter rykkes tiden frem til fredag 7. december 2012, hvor læseren møder ægteparret Søren Storm og hans gravide hustru, Birgitte, der begge er ansat i PET, og samme dag stifter man for første gang bekendtskab med romanens anden hovedperson, journalisten Kurt Østergaard fra Kristeligt Dagblad. Kurt var stedbarn af manden, som skød sig selv i Tivoli, og netop denne dag modtager han en skrivelse fra en advokat, som indeholder en slags videofilmet testamente, der opfordrer ham til at forfølge en sag omkring en opdagelse.

På samme tid bliver en tidligere iransk hærchef, der sidder i Vestre Fængsel under en kræftbehandling på Rigshospitalet dræbt af en løbsk strålekanon. Endelig forsvinder Aberdjan Mirou, der under dæknavnet Hans Jensen er ansat som postbud med en række dankort, som han hurtigt misbruger.

Disse sager viser sig at have en sammenhæng, og da en yngre mand bliver fundet dræbt i en varebil, hvor der er en bagatel af stoffet Polonium 210, et biprodukt af beriget uran, bliver der slået storalarm. Alt dette sker nemlig få dage før dronningens fødselsdag! Hele handlingen foregår i løbet af en uge, og i denne uge bliver Kurt Østergaard også vidne til ét af Danmarkshistoriens vigtigste arkæologiske fund nogensinde. Det er ikke småting, der sker i løbet de otte dage, men mere kan ikke røbes her.

Ottosen skriver godt, og der er en fin accelererende handling, der gør, at man har svært ved at lægge bogen fra sig. Der er mange historiske referencer – og megen mystik, og til tider går der måske lidt for meget action i handlingen, som kan virke lige lovligt fantasifuld, men hvem ved, handlingen finder jo først sted op til 21. december 2012, hvor verden ifølge mayaernes kalender vil gå under!

Og ikke nok med det, når man er færdig med den overraskende slutning, får læseren at vide, at der kommer to bind mere.

Man kan kun glæde sig!

Johan Ottosen: Stenens tid. 427 sider. Udkommer 16. marts på Skriveforlaget.

Stenens tid

Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.